Salisbury Garden,
Hong Kong

The renovation of this well-loved area on the waterfront of Kowloon has provided visitors and locals with a much-needed place of ‘dark’ sanctuary where they can admire the views of Hong Kong island skyline. The design of the light at Salisbury Garden is based around a simple, singular intention: to keep the large public lawn as a place of sanctity with no light.
Client
New World Development
Landscape Architect
James Corner Field Operations
Exec. Landscape Architect
Urbis Limited
Exec. Architect
Ronald Lu & Partners
 
Photographer
Jackie Chan



The lawn becomes a serene setting where one can truly appreciate the views to the skyline of Hong Kong Island.”

Pedestrian areas are lit discreetly. The lawn edge sits on a halo of perimeter light, with landscape features revealed and celebrated through a gentle complement of light. Idiosyncratic features, such as sculpted green planters and a matrix of digital lights set within green walls add character to the extraordinary setting. After dark, the composition of lit and unlit features sits comfortably together to create a new unmissable experience - a calm sanctuary that is a welcome counterpoint to the bright lights of the city.




Outside of the lawn, the majority of light for the garden is designed to come from vertical surfaces, creating the sensation of being safely wrapped in light.

All light sources used in the Garden are LED, mounted with weatherproof, marine resistant enclosures. Balanced lighting scenes can be adjusted using a fully automated lighting management system.